Slovenski zajtrk so si tudi letos privoščili na Nizozemskem. Več, vabljeni, da preberete v spodnjih vrsticah.
Slovenija je bila pobudnica iniciative za Evropski medeni zajtrk leta 2014. Ideja izvira iz dobre prakse Čebelarske zveze Slovenije, ki že od leta 2006 organizira projekt medeni zajtrk. Tradicionalni slovenski zajtrk se je na državnem nivoju vzpostavil leta 2011 in poteka vsako leto tretji petek v novembru.
Tako je v petek, 18. novembra tudi več kot 800 učencev primarne stopnje Evropske šole v Haagu okusilo dobrote tradicionalnega slovenskega zajtrka. Z užitkom so se lotili kruha, ki so ga s slovenskim medom in maslom na pobudo učiteljice slovenskega jezika Danice Novosel namazale mame njenih učencev. In pa z jabolki, ki sodijo k takšnemu zajtrku.
Poleg promocije slovenske hrane gre posredovanje zavest o pomenu hrane. Odnos do hrane se je skozi zgodovino spreminjal, današnji paradoks pa je, da pri tem, ko veliko ljudi po svetu strada, v razvitem svetu ogromno hrane zavržemo. Prav tako smo pozabili, kako pomembna je zdrava hrana, da o izbiri, primerni letnemu času, sploh ne govorimo. Zato ‘Jejte zdravo, jejte lokalno’:
- Lokalno pridelana hrana je znanega izvora, poleg tega pa ji ni bilo treba prepotovati nekaj deset tisoč kilometrov. Zaradi tega je seveda tudi veliko bolj sveža.
- Razen hrane, ki je pridelana po načelih pravične trgovine (Fair trade), je veliko druge hrane iz tujine pridelane z izkoriščanjem delavcev in drugih v pridelovalno-trgovski verigi.
- Ponudba lokalne hrane je prilagojena letnemu času, zato se manj hrane zavrže.
- Pri pridelavi domače hrane je okolje veliko manj obremenjeno.
- Z nakupom lokalne hrane pomagaš lokalnemu gospodarstvu in neposredno pridelovalcem (kmetje, sadjarji, peki, čebelarji …).
Na Evropski šoli poslej vedo, kako dober je slovenski med, pa tudi, da kako dobro se da jesti zdravo in lokalno.
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana
tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17
E-pošta: urad.slovenci@gov.si
2022 © Vse pravice pridržane.