Združenje prijateljev Slovencev na Nizozemskem je pretekli konec tedna organiziralo slovenski popoldan, v stilu večerje za martinovo. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je pripravila članica združenja Metka Murko.
Na spletu kar mrgoli od receptov za slovenske dobrote, tudi že v nizozemščini. Posebno na Facebooku je veliko skupin, kjer si rojaki iz vsega sveta izmenjujemo recepte naših prednikov. Slovenska kuhinja je ena od najbolj priljubljenih, z več kot 20.000 člani iz vseh mogočih koncev. Potem pa primerjamo recepte, ki krožijo na spletu, s tistimi iz zapiskov naših mater in babic ter ugotavljamo, kako imajo pri vsaki hiši svojo posebnost pri pripravi prav vsake jedi.
Tudi video posnetki priprave specialitet nas vzpodbujajo kuhati po slovensko. Slovenci in prijatelji na Nizozemskem pa imamo že vrsto let priložnost, da v v živo doživimo pripravljanje domačih dobrot, ki jih potem skupaj z veseljem pojemo in zalijemo s kako dobro slovensko kapljico.
V letih pred pandemijo koronavirusa je Združenje prijateljev Slovenije prirejalo Kuharske delavnice, takrat se nas je kar trlo v kuhinji Mladinskega centra DonBosco v Rijswijku, kjer imajo štiri 'kuhalna mesta' in pečice. Med in po pandemiji pa smo morali vstop v kuhinjo omejiti na kuharske mojstre in poslej prireditev poimenujemo Slovensko popoldne. Ostali udeleženci med pripravo večerje pač igramo družabne igre in klepetamo v slovenščini, nizozemščini in še v angleščini, če drugače ne gre. Vsekakor pa pomagamo pri pogrinjaju mize in po pojedini pri pomivanju posode.
Tako je bilo tudi preteklo soboto, 16. novembra 2024. Iz kuhinje je bilo slišati slovenske poskočnice, kmalu je začelo tudi lepo dišati. Medtem je otroke 'zaposlila' animatorka Špela, odrasli pa smo si spontano razdelili naloge in pogrnili dolgo mizo, za katero nas je končno povabil predsednik Viktor. Martinovo navdihnjena pojedina je zelo teknila in nas spomnila na podobna vesela praznovanja v domovini. Nizozemske prijatelje pa spet enkrat spomnila na slovensko gostoljublje, ki so ga bili tudi že kdaj deležni med obiski Slovenije.
Za popotnico dobimo recepte, ki bodo kasneje objavljeni v naši Lipi. Seveda v slovenščini in v nizozemščini. Kar ni tako enostavno: prevajalna orodja z umetno inteligenco iz ričeta naredijo ricota soep in iz piščanca kipfilet. K sreči in tudi zaradi naših kuharskih srečanj vemo, kako se stvari streže in poslej tudi, kako bomo doma ponovili katerega od receptov.
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana
tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17
E-pošta: urad.slovenci@gov.si
2022 © Vse pravice pridržane.