Da letos ne bo Kuharske delavnice, smo že dolgo slutili, zato smo prireditev, med katero se navadno v kuhinji tare kuharjev in njihovih pomočnikov, že vnaprej priredili. Vseeno naj bi se kuhalo, kuharska ekipa je sestavila jedilnik slovenskih dobrot, ki naj bi jih udeležencem– na 1,5 metra razdalje - postregli po sklepu prvenstva v taroku in drugih družabnih igrah. Po zadnji zaostritvi ukrepov, zaradi kateroh so nam v mladinskem centru morali odpovedati gostoljublje, smo prireditev pač spet prestavili na splet.

 

Tako smo se nedeljo, 28. novembra, popoldne pozdravili pred ekrani, vključila je se tudi družina Malnaršič iz Slovenije. Med prirejenim programom nam je odbornik Viktor, drugače iz Maribora, predstavil pripravo Pohorske omlete, ki bi bila sicer tudi na jedilniku. Biskvitno osnovo je pripravil vnaprej, potem pa je med nazorno razlago znamenito sladico pred ekrani dokončal. Med sodelujočimi so bili poznavalci, pa tudi taki, ki še niso poskusili te dobrote. Na Nizozemskem si jo moramo pripraviti sami, zato se je sprožil pogovor okoli priprave biskvita, različnih receptov in nadevov. Pripoved poslušalcev, kako so se pri gospodinjskem pouku učili tudi uporabe ananasovega nadeva, je Viktor hudomušno zavrnil z ugotovitvijo, da ananas in drugo eksotično sadje na Štajerskem zaenkrat se ne raste: za to jed se lahko uporabi zgolj sadje, oziroma marmelada iz sadja, ki tudi drugače raste na Pohorju! Najboljša omleta se je seveda tudi tam, v neposredni okolici. Poznavalci so posvarili, da so porcije tam okoli ogromne, zato previdnost pri naročanju!

 

Poleg 'kuharskega' dela smo srečanje izkoristili za izmenjavo idej za delovanje v prihodnjem odbobju. Nakresalo se jih cela vrsta, upati je, da jih bo čimbolj mogoče uresničiti v prvotni obliki.  

Ob sklepu so sodelujoči obljubili, da se kmalu doma lotijo priprave Pohorske omlete. Poleg izvirnega recepta so dandanjšnji na spletu na voljo vsemogoče zdrave različice, Vida je v Sloveniji kar med prireditvijo biskvitno osnovo spekla iz mandljeve moke. Kako okusna je bila ta omleta, še ne vemo, upamo pa, da se bomo naslednjič o slovenski kulinariki vendarle spet pogovarjali v živo, ob polni mizi! 

 

Tu pa še recept za Pohorsko omleto po Viktorjevo

Količina za eno omleto (za dve osebi):

 

Testo:

-2 rumenjaka

-3 beljaki

-5 dag sladkorja

-3 dag mehke moke

-1 zavitek vanilijevega sladkorja

Nadev:

-10 dag vloženih brusnic

-1 žlica ruma

-1 dl sladke smetane

-2 dag sladkorja

-sladkor v prahu za posip

 

Priprava: Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Dodamo rumenjake, vanilijev sladkor in presejano moko. Vse narahlo premešamo. Ponev namažemo z maslom, jo pomokamo in vanjo vlijemo testo. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 15 minut. Še vročo omleto namažemo z brusnicami, med katere smo umešali rum. Omleto prepognemo in jo potresemo z sladkorjem v prahu. Ob robu omlete okrasimo s stepeno sladko smetano. Dober tek!

 

Odbor Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem

XXI. Nagradni natečaja za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in izseljenstvu

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. Nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Skozi leta je prispelo že več kot 360 različnih…

Nagradni natečaji na temo Prisluhni in pomagaj

Ventilator besed, revija za kulturo vzgojo in izobraževanje, v rubriki Natečaji lahko sodelujete pri različnih nagradnih natečajih, pri katerih se lahko izrazite kot literarni ali likovni ustvarjalci ali pa kar oboje. V letošnjem letu bodo razpisali natečaje na temi PRISLUHNI IN…

Študij v Sloveniji – predstavitev slovenskih univerz, 16. 2. 2023 ob 14.00

Ekipa Study in Slovenia vabi na spletno predstavitev študija v Sloveniji. Predstavitev za Slovence v zamejstvu in po svetu bo potekala 16. februarja 2023 ob 14.00 uri (CET).   V okviru predstavitev bodo predstavili uporabne informacije glede študija in življenja…

Razpis za promocijo slovenskega jezika

Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih predstavljanju, uveljavljanju in razvoju slovenskega jezika ter njegovi promociji v letu 2023. Namen razpisa je:promocija slovenskega jezika s spodbujanjem besedilnih spretnosti in bralne pismenosti uporabnikov in uporabnic slovenskega jezika,ozaveščanje o…

Štipendije za tečaje slovenskega jezika

Leto, ki se je pričelo, je lahko odlična priložnost tudi za obnovitev, nadgraditev ali pa začetek učenja slovenskega jezika. Tudi letos Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom…

Zaključek slovenskih šol v Buenos Airesu

Te dni, ko v Sloveniji doživljamo končno pravo zimo, je v Argentini prav prijetno vroče in najmlajši se veselijo, saj uživajo v zasluženih poletnih počitnicah. V zadnjem mesecu preteklega leta so se tako za nekaj časa poslovili od šolskih klopi.…

Miklavževanje 22 v Zürichu

Še en simpatičen prispevek o miklavževanju, ki so nam ga poslali iz Aktiva učiteljev dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, vam ponujamo v branje. Letošnja miklavževa nedelja, 11. 12. 2022 je bila radodarna, saj nam je naklonila tudi nekaj snega. Da bi…

Decembrske bralne delavnice v Švici

Rajko Tekalec, učitelj dopolnilnega puka slovenskega jezika v Švici, K. Lihtenštajn ter na Predarlskem, nam je poslal tudi prispevek o bralni delavnici v Švici. Da pujsi lahko oropajo ladjo križarko, ukradejo avto, lažejo ter ob tem veselo jedo krofe? O prigodah dveh…

Prvo miklavževanje v Ženevi

Na praznični december se tokrat spominjamo tudi z novico, ki so nam jo poslali iz Švice. Hvala učitelju dopolnilnega pouka slovenščine Rajku Tekalcu. Letošnje leto je za mesto Ženevo in okoliške kantone bilo v decembru posebno. Že drugo leto se tam…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.