Da letos ne bo Kuharske delavnice, smo že dolgo slutili, zato smo prireditev, med katero se navadno v kuhinji tare kuharjev in njihovih pomočnikov, že vnaprej priredili. Vseeno naj bi se kuhalo, kuharska ekipa je sestavila jedilnik slovenskih dobrot, ki naj bi jih udeležencem– na 1,5 metra razdalje - postregli po sklepu prvenstva v taroku in drugih družabnih igrah. Po zadnji zaostritvi ukrepov, zaradi kateroh so nam v mladinskem centru morali odpovedati gostoljublje, smo prireditev pač spet prestavili na splet.

 

Tako smo se nedeljo, 28. novembra, popoldne pozdravili pred ekrani, vključila je se tudi družina Malnaršič iz Slovenije. Med prirejenim programom nam je odbornik Viktor, drugače iz Maribora, predstavil pripravo Pohorske omlete, ki bi bila sicer tudi na jedilniku. Biskvitno osnovo je pripravil vnaprej, potem pa je med nazorno razlago znamenito sladico pred ekrani dokončal. Med sodelujočimi so bili poznavalci, pa tudi taki, ki še niso poskusili te dobrote. Na Nizozemskem si jo moramo pripraviti sami, zato se je sprožil pogovor okoli priprave biskvita, različnih receptov in nadevov. Pripoved poslušalcev, kako so se pri gospodinjskem pouku učili tudi uporabe ananasovega nadeva, je Viktor hudomušno zavrnil z ugotovitvijo, da ananas in drugo eksotično sadje na Štajerskem zaenkrat se ne raste: za to jed se lahko uporabi zgolj sadje, oziroma marmelada iz sadja, ki tudi drugače raste na Pohorju! Najboljša omleta se je seveda tudi tam, v neposredni okolici. Poznavalci so posvarili, da so porcije tam okoli ogromne, zato previdnost pri naročanju!

 

Poleg 'kuharskega' dela smo srečanje izkoristili za izmenjavo idej za delovanje v prihodnjem odbobju. Nakresalo se jih cela vrsta, upati je, da jih bo čimbolj mogoče uresničiti v prvotni obliki.  

Ob sklepu so sodelujoči obljubili, da se kmalu doma lotijo priprave Pohorske omlete. Poleg izvirnega recepta so dandanjšnji na spletu na voljo vsemogoče zdrave različice, Vida je v Sloveniji kar med prireditvijo biskvitno osnovo spekla iz mandljeve moke. Kako okusna je bila ta omleta, še ne vemo, upamo pa, da se bomo naslednjič o slovenski kulinariki vendarle spet pogovarjali v živo, ob polni mizi! 

 

Tu pa še recept za Pohorsko omleto po Viktorjevo

Količina za eno omleto (za dve osebi):

 

Testo:

-2 rumenjaka

-3 beljaki

-5 dag sladkorja

-3 dag mehke moke

-1 zavitek vanilijevega sladkorja

Nadev:

-10 dag vloženih brusnic

-1 žlica ruma

-1 dl sladke smetane

-2 dag sladkorja

-sladkor v prahu za posip

 

Priprava: Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Dodamo rumenjake, vanilijev sladkor in presejano moko. Vse narahlo premešamo. Ponev namažemo z maslom, jo pomokamo in vanjo vlijemo testo. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 15 minut. Še vročo omleto namažemo z brusnicami, med katere smo umešali rum. Omleto prepognemo in jo potresemo z sladkorjem v prahu. Ob robu omlete okrasimo s stepeno sladko smetano. Dober tek!

 

Odbor Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem

Slovenski slavistični kongres 2022 v Trstu in Kopru

Danes se je pričel vsakoletni Slovenski slavistični kongres, ki ga organizira Zveza društev Slavistično društvo Slovenije, ki bo letos potekal od 29. septembra do 1. oktobra 2022, in sicer v četrtek, 29. septembra, v Trstu (Narodni dom, Aula magna, Ulica Fabia Filzija 14…

Fotonatečaj Moj košček Slovenije doma ali na tujem

Pred dvema letoma smo pri Rafaelovi družbi izvedli prvi fotografski natečaj z naslovom Moj košček Slovenije. Nanj ste se Slovenci po svetu, iz zamejstva in matice lepo odzvali, saj smo od 61 avtorjev prejeli preko 240 fotografij iz 13 držav.…

Posvet: Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu

Muzej slovenske osamosvojitve vabi na ogled razstave Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu (na ogled v začasnih prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve od 3. oktobra 2022 do 15. marca 2023). Prav tako vabijo na posvet – spremljevalni dogodek k…

VTIS mentorstvo

Razmišljaš o začetku ali nadaljevanju svoje študijske poti v tujini? Potrebuješ nasvet glede prijave in prvih korakov v novo okolje? Potrebuješ nekoga, ki bi ti pomagal na tvoji karierni, akademski ali raziskovalni poti? Razmišljaš o naslednjem kariernem koraku v Sloveniji…

Preverjanje interesa za sodelovanje v projektu »Usposabljanje arhivarjev ter evidentiranje in urejanje arhivskega gradiva v slovenskih zamejskih in izseljenskih organizacijah«

Naloga Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je ohranjanje slovenske narodne zavesti in kulture med Slovenci, ki živijo zunaj meja Republike Slovenije. Pri tem ima zelo pomembno vlogo tudi arhivska dejavnost. Urejen arhiv namreč omogoča, da…

Kratki jezikovni tečaji slovenščine v Londonu

Živite v Londonu in bi se letos radi učili slovenskega jezika? Pridružite se večernim tečajem slovenščine na Šoli za slovanske in vzhodnoevropske študije Univerzitetnega kolidža v Londonu (University College London, School of Slavonic and East European Studies). Kratki in interaktivni tečaji…

11. Mednarodni mladinski filmski tabor

Ustanova Silvana Furlana in Kinoatelje ob podpori Mestne občine Nova Gorica sta tudi letos organizirala Mednarodni mladinski filmski tabor. Tabor, ki se je začel v nedeljo in je potekal do 19. avgusta, že celo desetletje spodbuja ustvarjalnost mladih na področju…

Skupaj obeležili dva jubileja Slovencev iz Podgorice in Zenice

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) je bilo v minulih dneh na dveh obeležitvah jubilejev društev Slovencev – konec avgusta je številčna novomeška delegacija okusila gostoljubje Društva Slovencev Vida Matjan s sedežem v Podgorici, prvi vikend septembra pa…

5. gastronomski dogodek Združenja Slovencev »Logarska dolina«

Združenje Slovencev »Logarska dolina«, podružnica Kovin, je že petič organiziralo tradicionalno kulturno prireditev Gastronomski dogodek- Naše slovenske specialitete. Program je bil organiziran v nedeljo, 4. septembra v Deliblatskem “Društvu športnih ribičev” na Deliblatskem jezeru “Kraljevac”, ki je del istoimenskega naravnega…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.