Da letos ne bo Kuharske delavnice, smo že dolgo slutili, zato smo prireditev, med katero se navadno v kuhinji tare kuharjev in njihovih pomočnikov, že vnaprej priredili. Vseeno naj bi se kuhalo, kuharska ekipa je sestavila jedilnik slovenskih dobrot, ki naj bi jih udeležencem– na 1,5 metra razdalje - postregli po sklepu prvenstva v taroku in drugih družabnih igrah. Po zadnji zaostritvi ukrepov, zaradi kateroh so nam v mladinskem centru morali odpovedati gostoljublje, smo prireditev pač spet prestavili na splet.

 

Tako smo se nedeljo, 28. novembra, popoldne pozdravili pred ekrani, vključila je se tudi družina Malnaršič iz Slovenije. Med prirejenim programom nam je odbornik Viktor, drugače iz Maribora, predstavil pripravo Pohorske omlete, ki bi bila sicer tudi na jedilniku. Biskvitno osnovo je pripravil vnaprej, potem pa je med nazorno razlago znamenito sladico pred ekrani dokončal. Med sodelujočimi so bili poznavalci, pa tudi taki, ki še niso poskusili te dobrote. Na Nizozemskem si jo moramo pripraviti sami, zato se je sprožil pogovor okoli priprave biskvita, različnih receptov in nadevov. Pripoved poslušalcev, kako so se pri gospodinjskem pouku učili tudi uporabe ananasovega nadeva, je Viktor hudomušno zavrnil z ugotovitvijo, da ananas in drugo eksotično sadje na Štajerskem zaenkrat se ne raste: za to jed se lahko uporabi zgolj sadje, oziroma marmelada iz sadja, ki tudi drugače raste na Pohorju! Najboljša omleta se je seveda tudi tam, v neposredni okolici. Poznavalci so posvarili, da so porcije tam okoli ogromne, zato previdnost pri naročanju!

 

Poleg 'kuharskega' dela smo srečanje izkoristili za izmenjavo idej za delovanje v prihodnjem odbobju. Nakresalo se jih cela vrsta, upati je, da jih bo čimbolj mogoče uresničiti v prvotni obliki.  

Ob sklepu so sodelujoči obljubili, da se kmalu doma lotijo priprave Pohorske omlete. Poleg izvirnega recepta so dandanjšnji na spletu na voljo vsemogoče zdrave različice, Vida je v Sloveniji kar med prireditvijo biskvitno osnovo spekla iz mandljeve moke. Kako okusna je bila ta omleta, še ne vemo, upamo pa, da se bomo naslednjič o slovenski kulinariki vendarle spet pogovarjali v živo, ob polni mizi! 

 

Tu pa še recept za Pohorsko omleto po Viktorjevo

Količina za eno omleto (za dve osebi):

 

Testo:

-2 rumenjaka

-3 beljaki

-5 dag sladkorja

-3 dag mehke moke

-1 zavitek vanilijevega sladkorja

Nadev:

-10 dag vloženih brusnic

-1 žlica ruma

-1 dl sladke smetane

-2 dag sladkorja

-sladkor v prahu za posip

 

Priprava: Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Dodamo rumenjake, vanilijev sladkor in presejano moko. Vse narahlo premešamo. Ponev namažemo z maslom, jo pomokamo in vanjo vlijemo testo. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 15 minut. Še vročo omleto namažemo z brusnicami, med katere smo umešali rum. Omleto prepognemo in jo potresemo z sladkorjem v prahu. Ob robu omlete okrasimo s stepeno sladko smetano. Dober tek!

 

Odbor Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem

Svetovni dan čebel v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka

Z veseljem objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Društvu Slovencev RS “Triglav” Banja Luka. V soboto, 20. 5. 2023, smo v društvu obeležili svetovni dan čebel. Mlajši otroci so pod vodstvom Lenke Debeljak Perušić in Oksane Lunić pripravili za zajtrk zdrav…

Pestro dogajanje pri dopolnilnem pouku slovenščine v Berlinu

Slovenski otroci v Berlinu so bili v zadnjih dveh tednih deležni bogatega obšolskega dogajanja, ki ga je zanje organizirala učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Magdalena Novak. V petek, 28. aprila, je v prostorih slovenskega veleposlaništva v Berlinu potekalo srečanje s…

Predstavitev Slovenije šolarjem iz vsega sveta

V mesecu marcu sta Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem in Dopolnilni pouk slovenščine na Nizozemskem pripravila in sodelovala na dveh dogodkih promocije slovenskega jezika, literature in kulture. V soboto, 18. marca 2023 smo s slovensko stojnico sodelovali na mednarodnem festivalu, ki…

Materinski dan v Švici

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Švici z učiteljem Rajkom Tekalcem so v mesecu maju ustvarjali za svoje mame, 14. maja so v Švici namreč praznovali materinski dan.   Izdelali so jim rdeča srca iz kartona in nanje napisali nekaj o…

Nova generacija štipendistov ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je izbrala novo generacijo štipendistov v okviru štipendijskega programa Obisk Slovenije. Dvanajst izjemnih posameznikov slovenskega rodu po vsem svetu je bilo izbranih na podlagi njihovih izjemnih akademskih dosežkov, strasti do raziskovanja in želje po vzpostavitvi dolgotrajnih…

Tematske karte slovenskih zemljepisnih imen v zamejstvu

Pri Rafaelovi družbi so letošnjo pomlad izšli zemljevidi, ki prikazujejo slovenska zemljepisna imena v zamejskih krajih Avstrije, Italije in Madžarske. Gre za dve lični in pregledni karti, ki sta zloženi v etuiju. Prva karta ima na eni strani Avstrijo od Šmohorja…

Ponudba poletnih tečajev slovenščine 2023

Poletni meseci so tik pred vrati in morda ste razmišljali, da bi vi ali vaši otroci kakšno uro več namenili učenju slovenskega jezika. Na enem mestu smo zbrali različne ponudbe poletnih šol in tečajev tako na spletu kot tudi v…

Slovenska umetnostno-znanstvena pobuda je na simpoziju SCI_ART prevzela Ottawo

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu se umetnost in znanost vedno bolj prepletata, pri čemer obe področji na nešteto načinov vplivata in se navdihujeta. V tem kontekstu je Veleposlaništvo Slovenije v Ottawi v sodelovanju z Veleposlaništvom Nemčije ter ob vsebinski…

Vabilo v Pišece za mlade – ¨Od Maksa do faksa¨

Prihajaš na študij v Slovenijo? Lahko prideš že septembra (ali po dogovoru) in se v zidanici privajaš na študentsko življenje z drugimi mladimi Slovenci iz različnih držav. Društvo Pleteršnikova domačija Pišece v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.