Da letos ne bo Kuharske delavnice, smo že dolgo slutili, zato smo prireditev, med katero se navadno v kuhinji tare kuharjev in njihovih pomočnikov, že vnaprej priredili. Vseeno naj bi se kuhalo, kuharska ekipa je sestavila jedilnik slovenskih dobrot, ki naj bi jih udeležencem– na 1,5 metra razdalje - postregli po sklepu prvenstva v taroku in drugih družabnih igrah. Po zadnji zaostritvi ukrepov, zaradi kateroh so nam v mladinskem centru morali odpovedati gostoljublje, smo prireditev pač spet prestavili na splet.

 

Tako smo se nedeljo, 28. novembra, popoldne pozdravili pred ekrani, vključila je se tudi družina Malnaršič iz Slovenije. Med prirejenim programom nam je odbornik Viktor, drugače iz Maribora, predstavil pripravo Pohorske omlete, ki bi bila sicer tudi na jedilniku. Biskvitno osnovo je pripravil vnaprej, potem pa je med nazorno razlago znamenito sladico pred ekrani dokončal. Med sodelujočimi so bili poznavalci, pa tudi taki, ki še niso poskusili te dobrote. Na Nizozemskem si jo moramo pripraviti sami, zato se je sprožil pogovor okoli priprave biskvita, različnih receptov in nadevov. Pripoved poslušalcev, kako so se pri gospodinjskem pouku učili tudi uporabe ananasovega nadeva, je Viktor hudomušno zavrnil z ugotovitvijo, da ananas in drugo eksotično sadje na Štajerskem zaenkrat se ne raste: za to jed se lahko uporabi zgolj sadje, oziroma marmelada iz sadja, ki tudi drugače raste na Pohorju! Najboljša omleta se je seveda tudi tam, v neposredni okolici. Poznavalci so posvarili, da so porcije tam okoli ogromne, zato previdnost pri naročanju!

 

Poleg 'kuharskega' dela smo srečanje izkoristili za izmenjavo idej za delovanje v prihodnjem odbobju. Nakresalo se jih cela vrsta, upati je, da jih bo čimbolj mogoče uresničiti v prvotni obliki.  

Ob sklepu so sodelujoči obljubili, da se kmalu doma lotijo priprave Pohorske omlete. Poleg izvirnega recepta so dandanjšnji na spletu na voljo vsemogoče zdrave različice, Vida je v Sloveniji kar med prireditvijo biskvitno osnovo spekla iz mandljeve moke. Kako okusna je bila ta omleta, še ne vemo, upamo pa, da se bomo naslednjič o slovenski kulinariki vendarle spet pogovarjali v živo, ob polni mizi! 

 

Tu pa še recept za Pohorsko omleto po Viktorjevo

Količina za eno omleto (za dve osebi):

 

Testo:

-2 rumenjaka

-3 beljaki

-5 dag sladkorja

-3 dag mehke moke

-1 zavitek vanilijevega sladkorja

Nadev:

-10 dag vloženih brusnic

-1 žlica ruma

-1 dl sladke smetane

-2 dag sladkorja

-sladkor v prahu za posip

 

Priprava: Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Dodamo rumenjake, vanilijev sladkor in presejano moko. Vse narahlo premešamo. Ponev namažemo z maslom, jo pomokamo in vanjo vlijemo testo. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 15 minut. Še vročo omleto namažemo z brusnicami, med katere smo umešali rum. Omleto prepognemo in jo potresemo z sladkorjem v prahu. Ob robu omlete okrasimo s stepeno sladko smetano. Dober tek!

 

Odbor Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem

Vrdnik: Beremo s Slovenijo

V Vrdniku je pod okriljem Društva Slovencev Emona Ruma, na čelu z Zoranom Jovičićem, v soboto, 21. septembra 2024, potekala manifestacija v okviru projekta Beremo s Slovenijo. Dogodek je bil namenjen mladim, ki so se zbrali iz različnih krajev, kot…

Minister Arčon in državna sekretarka Humar na Konferenci SMUL

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v ponedeljek, 7. oktobra 2024, udeležil uvodnega dela Konference Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL), ki poteka v Ljubljani pod naslovom Pomen znanja v družbi:…

Predstavniki mariborskega Karitasa obiskali slovensko društvo v Zrenjaninu

Predstavniki Karitasa iz Maribora so v sredo, 4. septembra 2024, obiskali Društvo Slovencev Planika Zrenjanin in s svojo prisotnostjo prinesli veliko veselja ter radosti.Vabljeni k branju prispevka, ki ga je pripravila Milena Spremo.   Tovrsten obisk je vedno priložnost za…

Slovenski večer v Amsterdamu

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem tradicionalno dobro sodeluje z lokalnim odborom VTIS-a (društva V Tujini Izobraženih Slovencev). V soboto, 21. septembra 2024, so spet združili moči in, tokrat že tretjič,  organizirali prijetno druženje v Amsterdamu. Po sprejemnem govoru predsednika Združenja Viktorja…

Slomškov teden v Colegio Esloveno v Mendozi

24. septembra je Slomškov dan in Colegio Esloveno iz Mendoze (Argentina) ga je obhajal cel teden. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga o praznovanju na čast šolskega zavetnika Antona Martina Slomška pripravili v Colegio Esloveno. Že nekaj let v naši…

Podaljšan rok za sodelovanje na natečaju Moj košček Slovenije

Rafaelova družba tudi letos razpisuje fotografski natečaj Moj košček Slovenije. K sodelovanju ste lepo vabljeni tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu. Rok za oddajo prispevkov je bil podaljšan do 31. oktobra 2024.   Objavljamo besedilo natečaja. Fotonatečaj Moj košček…

Izšla je oktobrska številka otroške revije Pastirček

Izšla je oktobrska številka zamejske otroške revije PASTIRČEK, ki jo izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva v Gorici.   Oktobrska izdaja je druga številka revije v novem šolskem letu 2024/2025. Polna je zanimivih poučnih zgodb, pobarvank, otroških pesmi in zabavnih iger. Strani…

Kinoatelje predstavil program Filmskega festivala Poklon viziji

Kinoatelje je 24. septembra 2024 v prostorih Borgo Cinema v Gorici na novinarski konferenci zgodila predstavil  program čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji /Omaggio a una visione. Med 8. in 13. oktobrom 2024 se bo odprla nova stran v zgodbi o…

Mladinsko srečanje odbornikov SDO-SFZ

Preden so se začeli najbolj naporni meseci delovanja za mladino, so se delegati odbora Slovenske dekliške organizacije – Slovenske fantovske zveze (SDO-SFZ) dogovorili za srečanje odbornikov. Združili so se mladi odborniki vseh domov, se bolje spoznali in debatirali o sedanjem…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.