Več kot 200 dijakov od 15. do 18.1.2024 razvija svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. V projektu sodelujejo srednje šole na Primorskem in tudi v zamejstvu. Gre za celosten pristop, ki šolstvo na inovativen način povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je pripravila Marjana Simčič Humar iz Primorskega tehnološkega parka.

 

Startup izziv POPRI je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako z metodami vitkega podjetništva tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Rok prijave na tekmovanje je 14.2.2024 do 12.00.

 

Delo poteka na način, kot ga izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki bodo na 5 lokacijah – v Novi Gorici, Ajdovščini, Kopru, Idriji in Tolminu predpostavke o svojih idejah testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami bodo izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki »pitcha« - petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je zelo intenziven – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

 

Dijake usmerjajo mentorji, ki so tudi sami podjetniki ali imajo izkušnje z razvojem startupov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

 

Dogodek se bo zaključil s pitchanjem vseh ekip pred podjetniški komisijo v Primorskem tehnološkem parku 18.1.2024. S tem bodo mladi udeleženci pridobili izkušnje javnega nastopanja, dobili povratne informacije s strani podjetnikov v komisiji in se tudi preizkusili v podjetniškem mreženju.


V projektu sodelujejo Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Tolmin, Sredna šola Veno Pilon, Škofijska gimnazija Vipava, Šolski center Nova Gorica, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Srednja ekonomska in poslovna šola Koper, Državni izobraževalni zavod s slovenskim učnim jezikom Cankar, Vega, Zois Gorica, Humanistični in družbeno- ekonomski licej Anton Martin Slomšek Trst.


Glavni organizator Startup izziva POPRI je Primorski tehnološki park, soorganizirajo pa ga še Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Idrijsko – Cerkljansko razvojna agencija ICRA, Posoški razvojni center in Regionalno razvojni center Koper. Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta. Finančno podporo in osebno mentorstvo mladim pri njihovem delu so omogočila podjetja Gostol TST, Klančar žerjavi, Ensol 360, ASTECH in Intra Lighting.

 

Startup izziv Severne Primorske so-omogočajo občine gostiteljice (Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin). Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba Ministrstvo RS za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javna agencija, Slovenski podjetniški sklad, Urad Vlade RS Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urad Vlade RS za intelektualno lastnino.

Dijaki se pogovarjajo v manjših skupinah
undefined

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.