V Buenos Airesu v Argentini so v preteklem mesecu po času počitnic ponovno pričeli s poukom v slovenskih v šolah. Nekaj misli so strnili v tedniku argentinskih Slovencev Svobodna Slovenija, objavljamo jih tudi tukaj.

 

V soboto, 12. marca, smo se malo pred deseto  uro zbrali  v Slovenski hiši, prvič po dveh letih,  Tega smo se že vnaprej zelo veselili! 

 

Vsako šolo sta zastopali slovenska in argentinska zastava, ki so jih učenci s ponosom prinesli v cerkev Marije Pomagaj. Sveto mašo je daroval g. Toni Burja CM, lepo nam je govoril o žrtvicah, ki jih lahko naredimo v tem postnem času, da se naše srce pripravi na največje praznovanje krščanske Cerkve:  vstajenja našega gospoda Jezusa Kristusa. 

 

Slomškova šola je zelo lepo vodila petje in vsi ostali smo jih spremljali. Ob tem smo tudi prosili za uspešno šolsko leto, naj nas sveti Duh razsvetli z darovi, da bomo pridobili čimveč veščin in da bodo naše glavice ob koncu šolskega leta polne izkušenj in lepih spominov na slovensko šolo. Pa seveda tudi za mir na svetu, prav posebno v Ukrajini, kjer je trenutno zelo hudo.

 

Po maši sem na kratko nagovorila otroke in starše:

“Povem Vam da, če si nečesa močno želite, lahko to dosežete. Uspeh bo zahteval potrpežljivost, težko delo, pravo borbo in veliko časa; toda uresničljivo bo za vse tiste, ki si boste to želeli!

 

Naj vam v tem šolskem letu zaželim, da se veliko naučite, se zabavate in veselite, da se med seboj razumete in spoznavate.

 

Mi, vaši učitelji in starši, vam bomo vedno stali ob strani in vam pomagali premagovati učne in vzgojne ovire. Zaupajte nam!

 

Le z roko v roki bomo ustvarjali pogoje, ob katerih se bomo kljub večkratnim naporom prijetneje počutili. Skupaj z vašimi starši soustvarjamo proces učenja in vzgajanja. Spoštujte učitelje in tudi sošolce, čeprav se včasih ne strinjate z njimi.

 

Ljudje smo različni – tako po spolu, prepričanju, obnašanju, znanju in zgledu. Bodite strpni do vseh in dopustite drugim drugačnost in sodite človeka po srcu. Tako boste marsikomu prizanesli nepotrebne in mučne bolečine.

 

Bodite hvaležni, da lahko obiskujete slovensko šolo, posebno v teh dneh, ko po televiziji vidimo in poslušamo kako morajo otroci in družine iskati nove poti zaradi vojne.  Prisiljeni  so v zdomstvo, kot nekoč vaše babice in dedki. Tako so si tukaj na tujem, prav daleč od domovine, zgradili novi dom, zato bodite ponosni in upoštevajte nasvete in izkušnje starejših. Bodite delavni, skrbni in redni, da bomo v ponos našim koreninam!

 

Spoštovani odrasli in starši, bodimo učencem v oporo in v zgled. Ne zahtevajmo od njih nekaj, česar sami ne počnemo. Medsebojno spoštovanje in zaupanje se gradi na soodvisnosti, doslednosti, skrbnosti, spodbujanju in pomoči!

 

Želim vam prijetne dni v šoli, v imenu vseh učiteljev in staršev, pa srečno pri iskanju poti, ki vodijo v življenje skupaj z vašimi otroci!”

 

Zahvalila sem se še v španskem jeziku tistim staršem, ki stojijo ob strani, sprejmejo in spoštujejo našo dediščino, kajti kar otroci pridobijo v teh letih je zelo pomembno in njihova zavest, da to želijo za otroke, je zelo dragocena in vredna spoštovanja.

 

LvS 

Skupen začetek pouka.

Rožmanova šola, San Martin

Otroci, v rokah imajo listke z napisanimi svojimi imeni.
Rožmanova šola, San Martin

Veselo v jubilejno leto!

 

Počitnic je že konec; čas je, da se zopet zberemo v slovenski šoli. V soboto, 19. marca, ob 8.15 smo se dobili v Slovenskem domu San Martin. Kakšno veselje ob nasmejanih obrazih otrok (nekateri še malo zaspani), ki so se prišli vpisat v šolsko leto 2022. To je posebno leto, saj praznujemo 70-letnico naše drage Rožmanove šole.

 

Vpisovanje je imela na skrbi voditeljica Nina Pristovnik, ki je zapisovala imena in priimke, starost in druge podatke učencev. Na seznamu je 21 učenk in učencev. Nato smo se zbrali na dvorišču pod lipama, pred kapelo Marije Pomagaj. Najprej smo s slovensko in argentinsko himno pozdravili  domovino. Zastavonoši sta bili Tatiana Mokorel in Sofia Vomberger. V nadaljevanju je veroučiteljica Olga Dolenc prosila starše, naj vsak blagoslovi svojega otroka s križem. Povabila je tudi učiteljice, naj se pokrižajo med seboj. Želeli smo si srečno novo šolsko leto z božjim blagoslovom ter pozdravili sv. Marijo in Jezusa. Zmolili  smo za večni  pokoj bivših ravnateljic, učiteljic in učencev. Posebno smo se spomnili nekdanjega učitelja Borisa Pavšerja,  ki je 16. marca odšel po večno plačilo. Na dan praznika sv. Jožefa smo se njemu priporočili in ga prosili, da bi mu lahko bili  podobni.

 

Sledila je predstavitev učiteljskega zbora. V Rožmanovi šoli poučujejo: Andrejka Kociman (vrtec), Juli Kastelic (1. in 2. razred), Nadja Petkovšek (3. in 4. razred), Nina Pristovnik (6. razred),  Magda Zupanc (7. in 8. razred), Olga Dolenc in Juli Kastelic (verouk).  Nova učiteljica petja Ariana Žigart se nam je predstavila z igranjem na harmoniko. Postavili smo se v velik krog in ob spremljavi smo učiteljice pele pesmico Dobro jutro, dober dan. Pri vsaki kitici pa smo morali ploskati, skakati, kimati, udariti ali se migati. Razdelili smo plakate z imeni učencev in učiteljic, vsak se je moral predstaviti, potem smo se pomešali in vrnili smo plakat, komur je pripadal. Spoznali smo tudi nova učenca, dobrodošla med nami Killian Jerman in Franco Belec, ki sta vstopila v vrtec.   

 

Po uradnem začetku šolskega leta je šel vsak v začasno učilnico, ker so novi prostori še v gradnji. Prvi dan pouka smo zaključili ob 12.30. Bil je kar naporen začetek, a vse nam je bilo lažje ob zavedanju, da novim generacijam predajamo zaklad, ki so nam ga zapustili starši in stari starši.

 

Juli Kastelic

 

Slomškova šola, Ramos Mejía

otroci pred šolo, drevesa, imajo nahrbtnike na ramah.
Slomškova šola, Ramoj Mejia

V soboto, 19. marca, smo v Slomškovi šoli začeli novo šolsko leto.  Po dviganju  slovenske in argentinske zastave smo zapeli slovensko himno, za tem nas je pozdravila voditeljica šole. 

Nato smo vsi skupaj zmolili jutranjo molitev in se priporočili našemu zavetniku Antonu Martinu Slomšku ter ga prosili, naj on blagoslovi naša prizadevanja. Učitelji in starši smo imeli informativni sestanek, med katerim smo se pogovorili o tem, kako bo potekalo šolsko leto 2022, ob toplem čaju in kavi. Potem smo pa šli z otroki skupaj v učilnice. Pouk poteka vsako soboto od 8.30 do 12.45. Otroci od 3. razreda dalje pa imajo od 13.  do 14. še telovadbo. 

 

Letos je v Slomškovi šoli 35 otrok. Naši učitelji, so: 
Vrtec: Viki Kastelic in Nadja Jakoš 
1. razred: Zofi Bokalič 
3. razred: Monika Vitrih Koželnik 
4. razred: Angelika Smole Selan 
5. razred: Nati Podržaj 
6. in 7. razred: Gabi Oblak 
8. razred: Jani Kocmur in Luci Petkovšek, pomožna učiteljica 
Verouk: Irena Zarnik, Marjana Grabnar in č.g. Franci Cukjati 
Petje: Pavlinka Vombergar 
Knjižničarki: Lučka Pregelj in Cynthia Pregelj 
Telovadba: Pavlinka Vombergar, Jani Kocmur in Janez Petkovšek  
Ravnateljica: Marjana Grabnar  
Predsednica odbora staršev: Veronika Godec Marini

 

Marjana Grabnar

Prešernova šola, Slovenska Pristava

Prostori šole, v njej otroci.
Prešernova šola, Slovenska Pristava

Otroci veselo tečejo in se igrajo na vrtu, pri vhodu se pozdravljajo starši, mlajši otroci z velikimi očmi gledajo naokoli a se držijo svojih mamic ali starih mam… Tako je bilo, ko smo se v soboto, 19. marca, srečali za začetek šolskega leta 2022 na Pristavi. 

 

Ob 8:45 smo slišali šolski zvonec, in takoj so se otroci uvrstili po razredih. Letos obiskuje šolo 47 učencev. Gospa ravnateljica Prešernove šole Andrejka Papež je prisrčno pozdravila vse učence, učiteljice in družine. Nato smo zapeli argentinsko in slovensko himno in učenci zadnjih razredov so dvignili obe zastavi. Skupaj smo zmolili, se zahvalili in prosili Boga za to novo leto. Upamo, da bomo imeli uspešno leto,  se poglobili v slovenski besedi in pesmi, veri, se veliko naučili o Sloveniji, in tudi spoznali nove prijatelje. Da bomo skozi leto prihajali vsako soboto z veseljem in navdušenjem v šolo na Pristavo!

 

Osnovna šola France Prešeren

Baragova šola, Slovenska vas

Točno ob osmih je šolski zvonec oznanil začetek šolskega leta v soboto, 19. marca. Postavili smo se v vrste pred Baragovem spomenikom, pozdravili zastavo ter zmolili. Pa odšli v učilnice. Za nekatere nove učitelje, novi šolski prostori … to pomeni, da smo že starejši. Mi učitelji vsako leto gledamo, kako so največji že v osmem razredu in kako nove glavice prihajajo v vrtec.

 

V učilnicah so otroci ponavljali lanske snovi, slišala se je abeceda, in nekatere zgodbe iz počitniških dni. Pri petju je ga. Monika razložila, kako bomo letos uredili stenčas, to je načrt, ki  smo ga po zgledu Slomškove šole že pred nekaj leti kovali, a je zaradi pandemije ostal nekako odložen in smo ga šele sedaj uresničili. Da otroci dobijo novi besedni zaklad smo uvedli stenčas kot vremensko napoved. Deskice nam kažejo dneve, mesece in kakšne so vremenske razmere, če je sončno, deževno, megleno, toplo, vetrovno itd… Po verouku smo odšli domov, prihodnjo soboto bodo pa učenci od 3. razreda naprej ostali pri ročnem delu ali folklori.

 

Lepo smo se imeli prvo soboto: se učili, malo poigrali, zapeli in seveda molili za boljši svet, da bi lahko vsi k temu pripomogli!

 

LvS

Balantičeva šola, San Justo

Začetek šole, otroci in učitelji z zastavo.
Balantičeva šola, San Justo

Prvi dan pouka  je potekel v soboto, 19. marca. Vendar smatramo, da se je šolsko leto začelo eno soboto prej s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj, v Slovenski hiši, kjer so se zbrali šolarji in  vseh osnovnošolskih tečajev.

Danes pa nam je zgodaj zazvonil šolski zvonec in nas pozval k rednemu pouku. Zbrali smo se na dvorišču, kjer je otroke, starše in učitelje sprejela ravnateljica gospa Irena Poglajen Urbančič. 

Prve besede je namenila spominu dveh zadnjih let, kjer je pouk potekal na poseben način zaradi bolezni Covid in težkemu trenutku, ki ga preživlja Ukrajina. Hvaležno smo se vsi zazrli v podobo Marije Pomagaj in se s tem pogledom zahvalili za zdravje in svobodo. Sočustvujemo z narodom, ki je sedaj hudo preizkušan, kot so bili pred toliko leti naši starši in stari starši, ko so se borili za svobodo. 

 

Po jutranji molitvi smo zapeli slovensko himno. Sledil je prisrčen pozdrav in dobrodošlica, ki ju je gospa Irena podala v slovenskem in španskem jeziku. 

 

V slovenski šoli se veselimo vsakega otroka, vsake družine, ki se zaveda vrednot, s katerimi se obogatijo otroci v slovenskem in krščanskem duhu. Naj seme ljubezni do slovenske besede in pesmi, obnovi v nas vseh ponos, a tudi odgovornost, da se bomo skupaj trudili ohranjati in posredovati bogastvo, ki smo ga prejeli. V šoli smo, da vam pomagamo, spodbujamo in vam stojimo ob strani pri najlepšem, a tudi najtežjem poslanstvu, ko vzgajamo odločne in plemenite kristjane, ponosne potomce slovenskih korenin in poštene argentinske državljane.

 

Tako se je otvorila šolsko leto 2022 s prošnjo k Svetemu Duhu, naj nas razsvetljuje in nas povezuje v veselo, odgovorno in velikodušno Balantičevo družino.

 

V soboto, 9. aprila bomo pa zopet pričeli s tečajem ABC po slovensko, pod okriljem naše šole.

 

Veselo na delo!!

 

Alenka B.F.

 

Jegličeva šola ABC po slovensko

Začetek šole, otroci in učitelji z zastavo.
Balantičeva šola, San Justo

ZVONČEK ŽE KLIČE, VESELJE NAM OZNANJA!

 

Kako lepo je začutiti smehljaj otrok, ki prihajajo znova k pouku. Vsak otrok pride poln sanj in pričakovanja, z občutkom, da bo veliko delal in se potrudil, da bo zrasel  v prijateljstvu, v znanju, v osebni rasti.

 

Tako se tudi  v naši šoli še naprej odpirajo vrata, da skupaj z učenci in njihovimi starši napredujemo v jeziku, združevanju in v ljubezni.

 

Letos smo  začeli šolsko leto 12. marca, najprej pred oltarno mizo z daritvijo svete maše, kjer smo prosili blagoslov za delo.  Po maši smo pa imeli vpisovanje in pogovor s starši o pogojih za letošnje leto. Vpisanih je 19 otrok, pridobili smo nove družine, katerih smo zelo veseli. Te pomenijo nove moči, ki nas bodo obogatile.

 

Pogrešali bomo tiste otroke in družine, ki so lani končali, a letos so že na vrsti drugi  4 učenci, naši največji, ki bodo ponosni zastavonoše in z zgledom bodo druge otroke spodbujali k pogovoru in k učenju.

 

Malo bolj sproščeni glede pandemije, smo pa naslednjo soboto že ob 9:00 zaslišali zvonček  in znova dvignili slovensko in argentinsko zastavo ter tako otvorili šolsko leto 2022. Skupaj smo  lepo pozdravili Jezusa in Marijo in nato  pogumno vstopili v učilnice z učiteljicami: 7. in 5. razred bo poučevala ga. Ana Urbančič Loboda, 3. in 4. razred ga. Nevenka Belič Stellatelli, 1. in 2. razred gdč.. Paula Grbec – voditeljica šole, otroški vrtec bosta spremljala  ga. Veronika Selan in g. Andrej Kavčič.

 

V novih odprtih zvezkih  so se začele  pojavljati besede, risbe,  imena, slovenska abeceda … vsak zvezek oznani, da je tu  slovenski otrok, ki si želi naučiti jezik prednikov, ki ljubi korenine, ki ljubi slovenstvo. 

 

In kako biti Slovenec brez pesmi? Tako veselo je bilo, ko je gospa Kristina Mehle Ahlin prvič zaigrala na kitaro, otrokom kazala različne instrumente in jih navdušila z glasbo in petjem.

 

Prvi dan niso v šolo prišli le otroci, temveč tudi želvica Repa, ki je obiskala mlajšo skupino in jim z velikimi očmi prebrala knjigo. Otroci so jo nad želvico takoj navdušili, jo narisali in potem v igri celo posnemali njeno hojo. Ta želvica jih bo vsako soboto pričakovala v šolski  knjižnici in jim brala slovenske knjige.

 

Vsako soboto želimo slišati otroški smeh, odkriti  prijateljske poglede, začutiti delo in trud staršev in starih staršev, ki skupaj  z nami učijo in ohranjajo ta zaklad slovenske vere in kulture.

 

Hvala lepa vsem družinam, ki zaupajo srca malih naši šoli, saj vedo, da je to bogastvo ter dediščina, ki je ne smemo pozabiti ne zapustiti.

 

Naj nas nebeška mati Marija vedno spremlja in uči hoditi skupaj kot ena sama družina, si medsebojno pomagati in tudi druge mlade moči navdušiti, da bi skupaj z nami poučevali to, kar nam je bilo podarjeno.

 

P.G. v imenu učiteljev Jegličeve šole

Pustna sobota v Zrenjaninu

Pustna sobota je bia norčava tudi pri Slovencih iz Slovenskega društva Planika Zrenjanin v Srbiji. Nekaj utrinkov je zbrala Milena Spremo. V soboto, 10. februarja, smo organizirali izjemno pustno doživetje ob kreativni delavnici za učence pouka slovenskega jezika, ki je bila…

28. Tabor slovenskih otrok po svetu

Pri Svetovnem slovenskem kongresu tudi v letošnjem letu pripravljajo tabor za slovenske otroke po svetu. Več informcij najdete spodaj.   Vabimo te, da se nam pridružiš med 7. in 12. julijem 2024 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Radenci ob Kolpi.  …

Praznovanje Prešernovega dne pri Društvu Slovencev Planika Zrenjanin v Srbiji

Slovenski kulturni dan so obeležili tudI člani Društva Slovencev Planika Zrenjanin iz Srbije. Nekaj utrinkov pestrega dogajanja je strnila Milena Spremo. Vabljeni k branju.  Na večer pred slovenskim kulturnim praznikom je v dvorani Opera & Theatre Madlenianum v Beogradu odjeknil…

V Ivanovu v Srbiji so obeležili Dan maternega jezika

V Ivanovu v Srbiji so praznovali Dan maternega jezika. Prireditev je nosila naslov Materni jezik kot varuh kulturne identitete. Prispevek o dogodku so pripravili v Združenju Slovencev “Logarska dolina” Pančevo.Tradicionalna prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika je potekala 21. februarja…

Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo – zaenkrat v Sydneyju, kmalu tudi v Melbournu

Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se po slabem letu dni slovenščina znova vrača…

Prešernov dan in obisk veleposlanika v Kovinu

V četrtek, 22. februarja 2024, so v Kulturnem centru v Kovinu (Srbija) obeležili Prešernov dan. Proslavo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” Pančevo oz. njihova podružnica v Kovinu. Prireditve sta se udeležila veleposlanik Damjan Bergant, generalna konzulka Kristina Kliner, Nacionalni…

Državna sekretarka Humar na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Državna sekretarka Vesna Humar se je v Čedadu udeležila osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, pod naslovom Kot voda, ki se zlije z vsem. Proslavo vsako leto skupaj pripravljata krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet…

Minister Arčon pozdravlja uvedbo dvojezičnih spletnih obrazcev za občine na avstrijskem Koroškem

Teden, ko smo obeležili mednarodni dan maternega jezika, se zaključuje z razveseljivo novico z avstrijske Koroške. Po novem so namreč na voljo slovenski in nemški spletni obrazci za koroške občine.  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon…

Postna dobrodelna akcija Slovenskega društva v Luksemburgu

V Slovenskem društvu v Luksemburgu vsako leto organizirajo več dobrodelnih akcij, predvsem v postnem in božičnem času.  Tokratno postno akcijo namenjajo Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Najprej so se vključili v program »Glasbenik sem«, a smo se odločili, da dodajo…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.