Društvo Slovencev v Pančevem nam je poslal nekaj besed po že 8. dogodku "Naše slovenske specialitete", ki so ga izvedli v petek, 25. novembra. Vabljeni k branju.
Društvo Slovencev Pančevo Logarska dolina je že osmič organiziralo tradicionalno prireditev Naše slovenske specialitete. Dogodka so se udeležili dijaki in profesorji Ekonomske, turistične in kmetijske šole iz Ptuja, Slovenija, ter dijaki smeri gostinstvo in slaščičarstvo Ekonomske šole "Paja Marganović" iz Pančeva.
Gostje iz Slovenije so v Pančevo prišli v petek, 25. novembra v zgodnjih popoldanskih urah, slavnostni sprejem pa so organizirali Društvo "Logarska dolina", vodstvo in profesorji Ekonomske šole "Paja Marganović" ter več ravnateljev. srednjih šol Pančevo. V prisrčnem pogovoru med kosilom z gosti iz Slovenije so ravnatelji pančevskih srednjih šol izmenjali številne izkušnje na področju izobraževanja.
Sobota, 26. november, je bila rezervirana za osrednji dogodek manifestacije. Medtem ko so kuharji v kuhalnici pripravljali jedilnik za kosilo, so člani Zveze Slovencev goste iz Slovenije popeljali na ogled mesta in kulturnih znamenitosti. Medtem ko so pričakovali njihovo vrnitev, so učenci urejali jedilnico, kuharice pa dokončale jedi, ki so jih pripravljale za skupno kosilo.
-Izjemno lepo in prisrčno so nas sprejeli gostitelji, tako Društvo Slovencev Logarska dolina kot tudi ekipa Ekonomske šole iz Pančeva. V komunikaciji ni bilo težav, saj dobro razumemo in govorimo vaš jezik. Veseli me, da imava enake interese in da sva si po mentaliteti in razmišljanju podobna. Programi na vaših šolah ne zaostajajo za našimi in so zelo kakovostni. Res je, da so naši kabineti in pogoji, ki jih imamo tukaj, boljši kot na vaših šolah, a znanje vaših profesorjev in dijakov je zagotovo na visoki ravni, o čemer smo se ob tej priložnosti prepričali tudi sami. Z velikim veseljem bomo naše kolege iz Pančeva prihodnjo pomlad gostili na Ptuju in srčno upam, da se bo to sodelovanje razširilo tudi na druga področja, je pred slovensko delegacijo dejal profesor Robert Harb.
- Današnji jedilnik, ki je pripravljen za goste, smo pripravili po receptih slovenske Koroške. Na meniju je bila piščančja juha z jušnimi kroglicami, ocvrti šnicle po koroško, slovenska solata iz rdečega in belega zelja z rdečim fižolom ter palačinke z več vrstami nadevov, je povedal Saša Naumović, profesor praktičnega pouka kuharstva na Ekonomski šoli Pančevo. .
- Predstavitev slovenskih jedi na Ekonomski šoli je plod našega dobrega sodelovanja z Društvom Slovencev Pančevo Logarska dolina. Velik pomen za njihovo nadaljnje izpopolnjevanje ima druženje profesorjev in študentov iste stroke iz Pančeva in Ptuja. Izobraževalni sistem v Sloveniji je nekoliko drugačen od našega in je prilagojen standardom Evropske unije. Spoznavanje njihovega načina dela bo zagotovo pomembno za nas, saj bomo na lep, praktičen in zanimiv način pridobili nove izkušnje, ki jih bomo lahko uporabili pri nas. Veselim se nadaljevanja skupnega sodelovanja in tudi obiska na Ptuju, ki ga bomo organizirali spomladi prihodnje leto, je povedal ravnatelj Ekonomske šole Nebojša Popovski.
Predsednik Društva Slovencev Logarska dolina Pančevo Josip Veber, ki je bil glavni organizator celotne prireditve, je bil zelo zadovoljen.
- Neuradno gastronomsko pravilo je, da se vsi veliki posli in dogovori sklepajo za mizo, ob dobrem kosilu ter prijateljskem razpoloženju in vzdušju. Glede na to, da sta izmenjava izkušenj in sodelovanje potekala na najboljši možni način, verjamemo, da se bo tradicija gurmanskega druženja med nami in našimi prijatelji iz Slovenije zagotovo nadaljevala, je poudaril Veber.
Letošnjo prireditev so podprli: Urad za slovence v zamejstvu in po svetu Ljubljana, Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji ter Občina Pančevo.
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana
tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17
E-pošta: urad.slovenci@gov.si
2022 © Vse pravice pridržane.