Back to Top

V Egiptu je bilo svoje čase več tisoč (na prelomu med 19. in 20. stoletjem tudi do cca. 8.000) slovenskih rojakov oziroma predvsem rojakinj, »aleksandrink«, danes pa se v sicer zelo dejavnem društvu Snežinka zbira nekaj deset njihovih potomcev in drugih na novo prispelih Slovencev. 57 državljanov RS ima tam stalno, 38 pa začasno prebivališče (na dan 21. 4. 2020).

Društvo Snežinka obdarila vrtec "Reka Nil"

Člani slovenskega društva Snežinka, ki deluje v Egiptu, so preteklo nedeljo, 11. aprila, preživeli čudovit dan z vrtcem “ Reka Nil”.  Približno uro in pol vožnje od Kaira, vzdolž reke Nil, stoji majhen vrtec z imenom “Reka Nil”. Poseben čar mu

Vabilo k obeležitvi dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka

  V Sloveniji vsako leto tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane, ki ga že deset let zapovrstjo pričnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub temu, da je letos precej drugačno leto, je prav, da obeležimo ta dan, ki

Slovensko egipčanski klub Snežinka

V Kairu se v društvu srečujejo potomci aleksandrink, prijatelji Slovenije in poslovneži, ki delajo v Egiptu. Slovensko Egipčanski klub Snežinka ima trenutno okoli sedemdeset članov. Mlajše generacije Slovencev živijo predvsem v Kairu in Hurghadi.

V društvu ob petkih, ki je v Egiptu dela prost dan, poteka pouk slovenščine. Začeli so z desetimi učenci, zdaj jih ima nekaj manj, saj je bila za nekatere slovenščina pretežka. So pa zato ostali toliko bolj navdušeni, nekateri hodijo tudi na poletne šole slovenščine v Sloveniji.

Aktualna predsednica društva Slovencev v Egiptu je Salwa Hegazi iz Kaira, profesorica računalništva na mednarodni britanski šoli v Kairu, kjer je 2016 ustanovila Slovensko društvo Snežinka. Salwa je potomka ene od mnogih Slovenk, ki so v začetku 30. let prejšnjega stoletja v iskanju dela z Goriške preko Trsta odšle v Egipt.

 

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.